maandag 11 augustus 2008

Stumpers!! Geenstijl DOE daar wat aan!

Gezien de vraag naar meer tekst en onderbouwing (en om even aan te tonen wat voor soort stumpers er op de redactie van GS rondlopen) hier een klein stukje van mijner hand..
GS plaatste gisteren na het ontvangen van een mooie huillie huille brief, hier het kenteken on-line van een 'criminele' auto die is gebruikt na een diefstal.
"Dat zal die auto leren!" Zullen de stumpers hebben gedacht.
Het denkwerk overlatende aan de reaguurders werden zij door de iets slimmere oplettende stumpers erop gewezen dat de auto al niet meer in handen was van de crimineel gezien de auto al een week was doorverkocht.
Prompt werd daar een correctie tussen haakjes geplaatst: "[Update: Corsaatje is op 5 augustus jl verkocht, en heeft een nieuwe eigenaar die hier geen f*ck mee te maken heeft--red.]".
Natuurlijk is het leed dan allang geschied gezien de meeste reaguurders het topic toen al een tijdje hadden gelezen.
Een enkeling die de update nadien nog heeft gelezen (kenteken staat as we speak nog steeds on-line).
Een echte journalist/redacteur zou uitzoeken of de desbetreffende vluchtauto al verkocht is alvorens te beginnen met kentekens te plaatsen en het speurwerk uit te besteden aan de reagurende stumpers.
Had jullie DEZE canard ook bespaard (met dank aan F.P. voor de linktip) .
Geenstijl DOE daar wat aan!
INSTANT UPDATE!!
De stumpers verontschuldigen zich voor de canard van vandaag door een foto te linken waarop de door hun doodgewaande journalist in shock, getraumatiseerd en in actie te zien is na het bombardement vandaag in Gori waarbij zijn collega het leven liet.

3 opmerkingen:

Pritt zei

Hoi Maximo! Leuk stukje weer. We weten trouwens waar je huis woont.

Unknown zei

Dank voor de wat zinvollere tekst nu. Heel erg sterk is het nog steeds niet, maar er is een begin. Overigens is het woord 'hand' mannelijk. Zorg dat je dat weet voordat je een genitief gebruikt en er een voorzetsel teveel voorplakt. Het zou in theorie "een artikel mijnes handes" zijn, maar schrijf voortaan gewoon "een artikel van mijn hand" als je de genitief als stijlfiguur niet beheerst.

Daarbij heb je veel woorden nodig om te zeggen dat Geenstijl slordige journalistiek bedrijft. Dat is toch al veel langer bekend? Het geldt bovendien voor nog veel meer media. Het dubbelchecken van feiten wordt op het journalistenschooltje keurig aangeleerd, maar in de praktijk weegt de mogelijke primeur toch zwaarder. Zeker in online media, want die kun je eenvoudig achteraf corrigeren. Ik heb overigens nog nooit een bureauredacteur meegemaakt die systematisch al zijn opgetekende feiten verifieerde. Dat is een bijzonder kwalijke zaak maar helaas eerder regel dan uitzondering op 's lands nieuwsredacties.

Ik mis echter nog steeds richting in de boodschap van je blog. Toen je ermee begon, raakte je aan thema's als racisme. Daar zie ik niets van terug. Als je GS echt wenst te raken, zou ik daar eens goed induiken. Mocht je een rechtszaak rond krijgen, dan lijkt me je doel wel aardig bereikt.. of niet?

Unknown zei

't is nu donderdag, dit bericht is van maandag, stille dood dus.